معنویّت و اخلاق

رهبر معظم انقلاب: كشور ما از لحاظ مادى بايد در آن، علم و تجربه و فناورى در سطوح بالا قرار بگيرد. از لحاظ ساخت و ارتباطات اجتماعى مردم در زمينه‏ى اقتصاد و بقيه‏ى موارد، ارتباط مردم با يكديگر، بايد ارتباطات سالم، قوى و نشان‏دهنده‏ى پيشرفت و شكوفايى باشد؛ بايد استعدادها در آن جامعه بشكفد. همه‏ى انسانها بتوانند در آن با توانِ خداداده‏ى خود در پيشبرد اهداف زندگى، به يكديگر كمك و باهم همكارى كنند. در آن جامعه بايد عدالت اجتماعى باشد. عدالت به معناى يكسان بودنِ همه‏ى برخورداريها نيست؛ به معناى يكسان بودن فرصت‏هاست؛ يكسان بودن حقوق است. همه بايد بتوانند از فرصتهاى حركت و پيشرفت بهره‏مند شوند. بايد سرپنجه‏ى عدالت گريبان ستمگران و متجاوزانِ از حدود را بگيرد و مردم به اين، اطمينان پيدا كنند.

در چنين جامعه‏اى، معنويت و اخلاق هم بايد به قدرِ حركت پيش‏رونده‏ى مادى پيشرفت كند. دلهاى مردم با خدا و معنويات آشنا بشود. انس با خدا، انس با عالم معنا، ذكر الهى و توجه به آخرت در يك چنين جامعه‏اى بايستى رايج شود. اينجاست كه آن خصوصيت استثنايى جامعه و تمدن اسلامى، خود را نشان مى‏دهد؛ تركيب و آميختگى دنيا و آخرت باهم.

 

رهبر معظم انقلاب: در زمينه‏ى معنويت و اخلاق هم بايد آرمان‏گرا بود. محيط دانشگاه به دليل اينكه محيط جوان است، بايد محيط پاكيزه‏اى باشد. [...] کسانی خيال مى‏كنند رفتن به دانشگاه، ملازم با بى‏قيد شدن و عدم مبالات در مورد دين و اخلاق و حجاب و طهارت و پاكيزگى دينى و اخلاقى است. اين واقعيت ندارد، اين نگاه درستى نيست. دانشگاه مركز معنويت است؛ چون علم يك امر معنوى است. علم- هر علمى باشد- يك ارزش معنوى است، يك ارزش روحى است. محيط دانشگاه، محيط جوانى است؛ محيط مؤمنى است. در كشور، متدين‏ترين‏هامان در ميان جوانهامان هستند؛ فداكارترين‏هامان در ميان جوانهامان بودند و هستند؛ بنابراين چه دليلى دارد كه محيط جوانِ اهل علمِ دانشگاه، يك محيط غيردينى باشد؟ نخير، محيط دينى است. من توقعم اين است كه كسى كه وارد دانشگاه مى‏شود، اگر قبل از آنكه وارد دانشگاه بشود، تقيدات دينى‏اش ضعيف بوده، با ورود به دانشگاه، تقيدات دينى‏اش تقويت شود. بنابراين آرمان‏گرائى در معنويت و اخلاق هم يك امر معتبرى است؛ مثل آرمان‏گرائى در سياست، مثل آرمان‏گرائى در علم و در همه‏ى امور زندگى.16/05/1391

«عزیزان من! بدانید این راه احتیاج دارد به تقوا. بدانید بهترین تبلیغ، تبلیغی است که شخصیّت عملی شما نسبت به آن اهداف و آرمانهای شما انجام خواهد داد و اثری که خواهد گذاشت: مَن نَصَبَ نَفسَهُ لِلنّاسِ اِماماً فَلیَبدَأ بِتَعلِیمِ نَفسِهِ قَبلَ تَعلیمِ غَیرِه؛ اوّل روی خودمان باید کار کنیم ... اخلاق و معنویّت، البتّه با دستور و فرمان به دست نمی‌آید،  پس حکومتها نمیتوانند آن را با قدرت قاهره ایجاد کنند، امّا خود باید منش و رفتار اخلاقی و معنوی داشته باشند.»

رهبر معظم انقلاب: قدرتمندان و زرمندان و زورمندان، مردشان، زنشان و زیردستهایشان و کسانی که با آنها و برای آنها زندگی میکرده‌اند، همیشه مایل بوده‌اند که این حجاب بین زن و مرد، از بین برود، که این، البته برای زندگىِ جامعه مضرّ و برای اخلاق جامعه بد است. برای حفظ عفّت جامعه زیانبار و بخصوص برای خانواده از همه چیز بدتر است. این، بنیان خانواده را متزلزل میکند. ۱۳۷۳/۰۷/۲۰

رهبر معظم انقلاب:

كسانى كه رشته‏هاى رفتارشناسى عمومى را مطالعه مى‏كنند و كار مى‏كنند، اين را تأييد مى‏كنند. امروز در همه‏ى دنيا اين‏جور است كه وضع نظام مادى و فشار مادى و ماديت، جوانها را بى‏حوصله مى‏كند؛ جوانها را افسرده مى‏كند. در يك چنين وضعى، دستگير جوانها، توجه به معنويت و اخلاق است.

29/07/1389